15 De wolf is terug, de schapen snappen er niets van…

31 augustus 2018

Nu loopt die wolvendiscussie al een tijdje en vandaag stond er weer een enthousiast stukje in de krant dat het er al veel meer zijn dan we dachten… Ik moet eerlijk bekennen dat ik totaal niet begreep waarom een wolf belangrijker is dan bijvoorbeeld vijftig schapen. Het blijft toch een dier met een behoorlijk gewelddadige potentie. Ik dacht ook dat ons land veel te klein was geworden voor een dier dat dergelijke territoria (minstens 200 km2 per roedel) nodig heeft en ze zijn nu dus blijkbaar al met velen.  Het is me inmiddels echter helemaal duidelijk want ik heb gelukkig eindelijk de persoon gevonden (en gesproken) die het geweldig vindt dat de wolf weer terug is in Nederland. Hij woont zelfs bij mij in de buurt… “Die hoort hier in Nederland….” zegt ie. Hij noemt zich natuurbeheerder, maar hij is eigenlijk in hart en nieren een jager want dat spat er in het gesprek van af. Ik noem het jagen en hij noemt het noodzakelijk wildbeheer. Je begeeft je dus al snel op zeer glad ijs bij dit onderwerp. Ik zelf heb niets met de jacht, maar hij vindt dat geweldig en zegt dat het nodig is om het evenwicht in stand te houden… Hij bedoelt waarschijnlijk dat de wolf moet gaan bijdragen aan enig evenwicht, want dat is nu zoek en daar ben ik het wel mee eens want in een door mensen gedomineerd landschap is er misschien ook weinig ruimte voor ‘evenwicht’?

Op WolvenInNederland.nl wil men de juiste ‘objectieve’ informatie bieden. Er is zelfs een link naar een artikel te vinden waarin de Europese juridische kaders uit de doeken worden gedaan (natuurbeschermingsrecht), dit om de discussiekaders aan te geven. We hebben nog te veel een sprookjesimago op ons netvlies en daar willen ze iets aan doen. Wij staan niet eens op de menulijst zeggen ze!

Deskundigen melden al te graag dat we van de wolf helemaal niets te vrezen hebben omdat ie mensen uit de weg gaat. Tja, dat is misschien allemaal zo, maar dat gold ook voor de wasbeer, de aap, de bruine beer etc… in hun natuurlijke omgeving.

Vanmiddag, tijdens het fietsen op de Veluwe, kwam een klein vosje naar ons toe en at brood uit m’n hand! Over gedrag in een natuurlijke omgeving gesproken… en hoeveel ongerepte natuur hebben we nog in Nederland? Wat betreft die deskundigheid… Het verhaal ‘Oostvaardersplassen’ is volgens mij toch ook onder ‘deskundige leiding’ en volgens de regels gerealiseerd? Als ze echt honger hebben staan ze zo als groep bij je op de stoep. Weg natuurlijke omgeving en welkom nieuwe uitdaging dus. In Thailand plunderen de apen je koelkast, in Amerika plunderen de wasberen je afvalcontainer en vorige week zag ik een filmpje waarin een grote bruine beer zomaar over een hoge afrastering klom naar de bewoonde wereld.

Het lijkt me zeer naïef om te denken dat de wolf voor ons straks geen probleem gaat opleveren, zeker als hij in aantallen op een niveau komt dat ie honger begint te lijden als zich op de Veluwe voedselsituaties voordoen en hij weet dat de leefomgeving van de mens veel te bieden heeft. De experts zullen dan antwoorden: “Tja, dit is een uitzonderlijke situatie”. Volgens mij kun je die uitzonderlijke situatie nu al voorspellen want sprake van een ideale natuurlijke leefomgeving is er hier zeker niet dunkt me en de ruimte om in extreme situaties het territorium te vergroten al helemaal niet. En nu is het advies dat de boeren hun schapen beter moeten gaan beschermen (hoger & elektrisch hek)? Zelfs bij Jurassic park ging dat helemaal fout (grapje). Misschien graven ze er straks zelfs gewoon onderdoor! En wat te denken van de schapen die op de Veluwe juist het gras tussen de heide weg moeten vreten om de heide te behouden? Ik begrijp het fundament onder de afweging niet.

Missen we de wolf echt en lossen we er met zijn komst hier een wildbeheer probleem mee op of creëren we er juist wéér een wildprobleem (van serieuze omvang) bij?

Zou het misschien zo zijn dat slechts onze ‘natuurbeheerders’ dit vooral nastreven om de jacht straks weer wat spannender te krijgen zodat het jagersbloed weer sneller door d’aderen stroomt? Ik weet ook niet wat de gevolgen zijn voor het nageslacht van onze gedomesticeerde honden als ze gepaard hebben met een wolf, maar misschien zie ik te veel beren op de weg (die beren hoorden hier vroeger trouwens ook thuis). “Wie weinig weet heeft een sterke mening” is een gevleugelde uitspraak die ik van harte onderschrijf en misschien is die wel volledig op mijzelf van toepassing, maar inderdaad, ik zie geen enkele aanleiding om enthousiast te zijn over deze ontwikkeling en ik hoop oprecht dat ik volledig ongelijk zal blijken te hebben! Ik wens de beslissers veel wijsheid, maar tot op heden laten ze het blijkbaar zonder goed fundament (of heb ik iets gemist?) toch gewoon allemaal gebeuren… Totdat de eerste peuter, baby of hond (en wellicht baasje) slachtoffer wordt zal de discussie nog wel loslopen denk ik… Trouwens, over loslopen gesproken… loslopende honden worden straks ook verboden op de Veluwe?  Ik vrees dat we nog niet goed weten wat er op ons afkomt… en dat eenoog… Wie komt hier met een goed doordacht en evenwichtig advies, gebaseerd op de actuele situatie in Nederland?

Jeroen Teelen 2018

040521 / 2371

040522 / 2571

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.