30 Kerstverhaal (gespeend van Religie) speciaal voor kinderen!

Kan dat… Kerst zonder enig religieus tintje? Tuurlijk! Hoewel agnost, vind ik het fenomeen ‘kerk’ op zich niet verkeerd. Ik bezoek het gebouw voor de mooie orgels en de akoestiek, maar ook het begeleiden van een trouwpartij of begrafenis op het orgel of invallen als koordirigent vind ik geen enkel probleem… En zo kwam ik in contact met de bouwers van de jaarlijkse kerststal.

Kerststalbouwers…
De groep die jaarlijks de kerststal bouwt in een kerk in ons dorp had belangstelling om eens wat toe te voegen aan het gebruikelijke statische eindproduct en dus (ik heb een technische achtergrond) ben ik lange tijd bezig geweest om leuke gadgets te bedenken variërend van lichteffecten en onweersimulators tot  bewegende deurtjes, geluidjes, e.d… Tóch heb ik die dingen steeds weer ter zijde gelegd omdat ik dan dacht: “Ja en dan? Wordt het dan beter?” Nee het dan wordt niet beter, het wordt misschien iets leuker, maar het voegt eigenlijk niets toe in het fundament en dus was ik niet tevreden… Ik had een kapstok nodig om nieuwe ideeën aan op te kunnen hangen anders zou het op termijn toch een onsamenhangende chaos worden. Die kapstok werd toch wel de geboorte van Jezus, want daar gaat het allemaal om met kerst. Misschien denkt u nu… hoezo niet gelovig… Jezus?… Inderdaad, zelfs de niet religieuze wetenschappers zijn het er eigenlijk wel over eens dat er een Jezus heeft geleefd die allerlei bijzondere dingen heeft gedaan en daarmee positief richting heeft gegeven aan een maatschappelijke ontwikkeling. De religieuze averij ontstaat pas daarna. Dat zou dus mijn uitgangspunt worden… een verhaal over de geboorte van Jezus, maar dan wel een zónder allerlei specifieke religieuze ‘geloofs-franje’. Ik ben vervolgens gaan zoeken op het internet maar elk verhaal dat opdook stond weer stijf van de ‘sprookjespap’. Omdat ik het dus niet op het internet kon vinden heb ik zelf een poging ondernomen om over deze geboorte te verhalen met een kerstboodschap speciaal voor kinderen, maar dan zonder de geloofs-poespas. Een verhaal dus, zónder engeltjes, maar mét heel herkenbare zaken voor een kind en met een boodschap op een aansprekend niveau. Dat alles ingebed in mooie muziek en wat achtergrondgeluiden en de kerststal is niet langer een statisch geheel maar wordt een ‘beleving’. Vele honderden ‘niet gelovigen’ bezoeken jaarlijks de kerststal en waarom zou je die kwetsen door een verhaal te vertellen dat ze onmiddellijk weer de kerk uit jaagt? Zelf denk ik dat juist dit verhaal veel indruk maakt op de kinderen omdat ze kunnen begrijpen wat er wordt verteld. Er worden geen woorden gebruikt waar ze niets mee kunnen. (Je kunt het hieronder starten en bij de drie puntjes of met de rechtermuisknop (geluid opslaan als) ook downloaden als je het ergens voor wilt gebruiken. Onderaan kun je eventueel ook de geschreven tekst downloaden )

Kerstverhaal voor kids (zónder religieuze franje) door iedereen vrij te gebruiken!

Het bleek trouwens nog een heel dingetje om te zorgen dat de lokale ‘schriftgeleerden’ er niet stiekem toch hun ‘plasje’ over willen gaan doen als je dit in een kerkgebouw wilt laten gebeuren. Deze wil vind ik niet verstandig want daarmee neem je vooral alleen jezelf serieus en dat is ‘ruimdenkendheid in een potje’, maar dat is wel wat ik ben tegengekomen. Het niveau van de discussie is dan bijvoorbeeld ‘dat de herders niet door de ster naar de stal werden gelokt, maar dat er een engel is verschenen die ze die opdracht gaf om er heen te gaan’. Mij zakt dan de broek af tot op de enkels. Ik begrijp niet dat mensen met dergelijk beperkte mind-set, ik kan dit echt niet anders zien, die zichzelf trouwens als ruimdenkend inschatten, een leidinggevende rol kunnen hebben in zo’n kerkgemeenschap. Trouwens, ruimdenkendheid begint met oog hebben voor zaken buiten je eigen ‘waarheidskoker’ en dat is nu net wat er niét gebeurt. Resteert dus vermeende wijsheid met rationeel fundament nul. Ik begrijp hun argumenten wel maar onderschrijf ze dus niet. Dan maar niet in de lokale RK-Kerk was m’n conclusie… Het kan vast ook anders vond ik en voor dit verhaal probeer ik nu dus een plek te vinden waar die ruimdenkendheid wél is doorgedrongen. 

Mocht u nieuwsgierig zijn dan is hier de download-link naar het uiteindelijke audio-verhaal (ingebed in de muziek) en de tekst willen (De tekst kun je gewoon van het scherm kopiëren). Eenieder is vrij om dit te gebruiken (binnen de geest van het doel natuurlijk). Ik hoop dat u en uw (klein)kinderen er net zo van kunnen genieten als de onze… maar ik houd me altijd beschikbaar voor een beter verhaal, dus…

Voor de techneut die er ook mee verder wil… Alles is ook in logic beschikbaar (8-kanaals audio met alle geluidjes gescheiden) dus heel flexibel te wijzigen… een belletje is genoeg! Mob: 06-53326691. Je kunt het spektakel verder opleuken met licht en beweging (DMX) vanuit hetzelfde fundament.

Mocht je er niets mee willen, dan wens ik je gewoon “heerlijke feestdagen” en een heel voorspoedig  2019. Een saaie boodschap misschien maar ik heb net al m’n creativiteit verschoten in het verhaal… misschien toch ff luisteren? 

Jeroen Teelen 2018

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.