58 Inefficiënte verpakkingen van b.v. medicijnen?

, ,

Inefficiënte verpakkingen van b.v. medicijnen?
Ik ben echt geen milieuactivist (hoewel ik daar ook niets op tegen heb natuurlijk) maar ik heb een keer een medicijn geweigerd omdat het in onbenullig grote verpakkingen werd geleverd. De inhoud van een aspirinestripje in een halve schoenendoos met ook nog eens veel plastic en aluminiumfolie. Ik vond het zeer onhandig in het nachtkastje  maar onder het mom “Dat kun je het milieu niet meer aandoen” heb ik vervolgens brieven gestuurd naar de huisarts (schrijf iets anders voor), de verzekeraar (kies een ander voorkeursmedicijn), de apotheker (spreek de fabrikant er op aan) én de fabrikant zelf (doe iets aan die onzinnige milieubelasting). De enige die er uiteindelijk wat mee gedaan heeft was gelukkig de fabrikant (mijn medicijn zit nu inderdaad in zo’n aspirine-doosje). De anderen haalden allen hun schouders op en meldden helemaal niets of slechts dat zij er niets aan konden doen… Dát laatste (het slachtoffergedrag) vind ik triest want als een fabrikant érgens naar luistert dan is het naar haar afnemer (apotheek) en financier (verzekeraar) en die luisteren toch weer naar de arts?
Wijzen naar de ander betekent meestal: “Hier heb ik geen zin in”. Nou, zeg dat gewoon, dat is tenminste eerlijk en dan weten we waar we aan toe zijn… Kijk wel vervolgens even in de spiegel hoe geweldig je jezelf dan vindt… Dat stukje letterlijke reflectie is altijd goed natuurlijk… dus ook voor mijzelf als ik weer ergens over zit te zeuren  en er een pittig stukje over wil schrijven! Voor die fabrikant betekent de kleinere en milieuvriendelijkere verpakking zelfs een kostenverlaging dus iedereen is hier ‘winnaar’.

Het voornoemde kun je natuurlijk op elke productgroep toepassen en het lijkt me zeer wenselijk dat een algemeen kritische houding hieromtrent kenbaar wordt gemaakt aan de fabrikant die er vervolgens iets aan kan doen.

Ik heb zelf dus gemerkt dat ‘je mond open doen’ werkt dus laten we vaker onze mond open doen!

Jeroen Teelen 
7 februari 2022

040522 / 119

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.