Afval in het bos

We wonen prachtig… aan de rand van het bos met de school van de kleinkinderen aan het eind van de straat en een middelbare school (Zone College) schuin  tegenover ons. Al die kinderen zorgen voor wat leven in de senioren brouwerij dus we genieten er echt van. Natuurlijk leveren die jeugdigen wel wat voorspelbare zaken op… zoals af en toe een verloren mondkapje, een sigarettenpeuk of een plastic zakje, maar we ruimen dat netjes op want het gebeurt en we zijn allemaal jong geweest natuurlijk. Het bos echter, is een heel belangrijke attractie geworden want daar ontmoet men elkaar voor, tijdens en na schooltijd.

Omdat ik dat  heel erg hard nodig heb loop ik om de een of twee dagen een half uurtje hard, te beginnen door dat bos achter ons huis. Het is een klein maar prachtig bos, waar echter naast de prullenbak soms nog meer zooi ligt dan erin… Omstanders en wandelaars noemen me een ‘garbage runner’ omdat ik tijdens m’n loop die zooi verzamel en in de daarvoor bestemde bak deponeer (als er een staat tenminste). Regelmatig beginnen ze dan een praatje in de trant van “Wat een schande dat die jeugd…. enz…”. Meestal houd ik me in en knik ik maar een beetje, maar soms kom ik met de opmerking dat de jeugd niet altijd met dezelfde dingen bezig is als wij. Natuurlijk moeten ze wel goed opgevoed worden, maar heel veel problemen zijn ook opgelost als wij zelf op onze wandeling de bereidheid hebben om ook even iets op te ruimen (en verschuil je niet achter infecties en vuile handen want daar is prima wat aan te doen en ik ben er in de 20jr dat ik daar loop nooit ziek van geworden voor zover ik weet).  Op dat moment blijft het meestal stil aan de andere kant, maar laats merkte iemand op dat we daar toch de gemeentelijke voorzieningen voor hebben…  Tja, dan heb je zelf inderdaad nooit een probleem…

Toen mijn vrouw een keer melding maakte bij de school van de zooi in het bos was het antwoord van de receptioniste: “Uw man moet die zooi ook niet opruimen want dan zien wij het niet”. Kijk, daar zakt m’n broek dan wel van af. De omgekeerde wereld… het is dus mijn schuld dat er wel troep ligt en zij het niet opruimen? De suggestie dat de school (met notabene veel groen-opleidingen) elke week even een rondje doet en de zaak gewoon opruimt zodat het niet zo ver komt, is geen goede insteek?
Ik zal dit blogje ook even naar de directeur sturen… misschien dat hij er wel iets in ziet… Het leermomentje voor de jeugd lijkt me niet verkeerd en dat is nu bij uitstek iets dat juist bij een school thuishoort.

Jeroen Teelen
23 februari 2022

040522 / 88

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.