64 De koffers op Schiphol… Wint de bureaucratie het van het gezonde verstand?

, ,

Mismanagement van de bovenste plank op Schiphol en dan zo’n bericht in de krant?

Heel kort door de bocht geformuleerd: Een dame (Jasmijn) nam het initiatief om telefoonnummers die op de zoekgeraakte koffers op Schiphol staan een appje te sturen met de melding (en foto) waar de betreffende persoon zijn/haar koffer kon vinden. Eigenaars blij maar Schiphol not amused!

Quote uit het RTL nieuws:
….Toch benadrukt een woordvoerder van de luchthaven dat de actie van Jasmijn eigenlijk niet wenselijk is. “Het is niet de bedoeling dat iemand de privégegevens van een ander zomaar gaat gebruiken”, laat een woordvoerder weten. “Mensen moeten rekening houden met elkaars privacy.”

Dit is niet de eerste keer dat dit soort onzin (in mijn ogen dan) de kop op steekt. Regels domineren het gezonde verstand? Even los van het feit dat het Schiphols taak is om te zorgen dat die gegevens niet zichtbaar zijn voor derden als Jasmijn, wordt een helper verweten dat ie helpt? Dat telefoonnummer staat er namelijk toch juist op om in geval van zoekraken gebeld te worden?

Het achterliggende, meer algemene, probleem is dat de regels heel vaak belangrijker worden bevonden dan het gezonde verstand. In veiligheids-regelgeving kan dit soms inderdaad nodig zijn maar in het dagelijks leven is dit niet logisch. We vragen ons blijkbaar niet af wat het doel van een regel is om daar vervolgens met verstand naar te handelen, nee, we stellen de regel boven alles en verschuilen ons er vervolgens achter. Ik hoorde zelfs na de toelichting leidinggevende mensen zeggen dat dat inderdaad in die volgorde moet.

‘Verboden te zwemmen’ betekent voor hen dus ook dat een omstander je niet mag redden als je in het water valt. Want dat is dan dus ook een consequentie… en vind je dat dan ook nog steeds als je kind in het water valt? Regels niet relativeren naar omstandigheid leidt tot onnodige problemen en is dus onverstandig (eufemisme).

Ik word er triest van als ik (wederom) dit soort onzin lees. Geen nuance, vooral niet zelf nadenken, verschuil je achter de regel want dan kun je nooit iets fout doen. Ik kan er niet over uit. Wij zijn toch geen computers die letterlijk programmaregels nalopen en bij iedere tikfout op tilt slaan. Wij zijn mensen die weliswaar globale indicaties voor het samenleven en handelen nodig hebben maar vooral ook als mens moeten kunnen blijven handelen. De regels zijn er voor ons, wij zijn er niet voor de regels! Gebruik je gezonde verstand en huldig eerlijke initiatieven om mensen te helpen (er zijn niet overal regels voor) in plaats van de ‘bromsnor’ uit te hangen.

Jeroen Teelen
8 augustus 2022

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.