68 Excuses aanbieden (2) een dure grap, nauwelijks geloofwaardig en niet verstandig (denk ik)

, ,

Excuses aanbieden dure grap!
Excuses kunnen alleen worden aangeboden voor fouten waarvoor je persoonlijk verantwoordelijk bent. Het veroordelen van fouten van anderen, vooral uit een ver verleden, kan hooguit leiden tot oordelen, niet tot excuses (zie ook blogje 63 over dit controversiële initiatief van onze ‘leiders’). Is dit een manier om het land oprecht te dienen of gaat het vooral om de uitstraling van de ‘leider’? In juni van dit jaar besloot het kabinet nog af te zien van dit gebaar. Nu blijkt er ineens ‘oprecht berouw’ te zijn van mensen zonder actieve herinneringen aan die fouten. Misschien ben ik te kritisch, maar dit roept vraagtekens op. Voelt ‘het torentje’ zich te goed om deze situatie duidelijk uit te leggen aan de burgers? Het kabinet lijkt sinds jaren de weg kwijt te zijn.

Niels Posthumus (schreef een boek over de Nederlandse invloed op de apartheid in Zuid-Afrika) denkt dat ‘zelfonderzoek’ veel nuttiger is dan excuses en die gedachte steun ik van harte. De Telegraaf kopte ‘Deze excuus-manie voor koloniale verleden ondergraaft het land’  en ook daar zie ik alle dagelijkse bewijzen van. Oud bestuurder en schrijver Bauke Geersing vindt de excuses blijk geven van een gebrek aan historisch besef en context. Geen stijl heeft er ook een mening over… Conclusie: Die laat ik graag aan u over, want ik zal wel te simpel redeneren…

In het verlengde van het “gevaarlijke excuus-virus” blijkt inmiddels inderdaad dat ook de portemonnaie wordt getrokken (fonds van maar liefst 200 miljoen alleen al voor ‘bewustwording’). Daar komen ongetwijfeld ook nog ‘financiële genoegdoeningen’ bij, die onder strikte voorwaarden moeten worden uitgekeerd… Een eindeloze put. En dat alles is dus nog exclusief de inspanningen van het ambtelijk apparaat die natuurlijk heel rigide, conform de regels de uitvoering en controles moet doen. Deze (in mijn ogen dus) niet logische insteek van ons landelijke management, kost niet alleen onnodig veel geld, maar het haalt eveneens oude wonden open en laat mensen hun kostbare tijd verdoen aan niet productieve processen zoals het bewijzen dat ze afstammen van…, geleden hebben onder… etc…  en het roept natuurlijk ook om fraudeurs…

Waarom beperken we ons trouwens tot het slavernijverleden? Er was overal slavernij en dat was toen een gangbare praktijk met voor- en nadelen voor beide partijen. We zullen ongetwijfeld nog vele andere verzoeken krijgen van mensen die vinden dat wij fouten hebben gemaakt. Dat is waar, maar fouten maken is menselijk. We zijn onderdeel van een acceptabele samenleving die gekenmerkt wordt door cultuur, geloof en de situatie van het moment. Het is absurd dat onze ‘leiders’ geen solide fundamenten aandragen voor hun ideeën.

Dit alles is ook een enorme aanslag op onze capaciteit. De regering houdt zich bezig met discussies over historische fouten, terwijl de aandacht voor actuele problemen ontbreekt. Meer ambtenaren om alles te beheren? Er is ook een groot tekort aan medewerkers in de bedrijven die deze kosten moeten betalen. Dit soort initiatieven getuigt van de ambitie om te tonen hoe goed je bezig bent, maar drukt de vooruitgang in de waakvlam. De timing van deze initiatieven is erg slecht. Doel is ‘het vergroten van ons historisch bewustzijn’, maar is dat de hoogste urgentie?

Het voelt alsof de volledige bemanning (Minister-president, kabinet en ambtenarij) zich tijdens een zware storm bezighoudt met de details van historische fouten, terwijl het schip ten onder gaat. Het was niet nodig geweest als de kapitein had gezegd: “We hebben van het verleden geleerd, maar nu moeten we hard werken aan de huidige problemen en ons toekomstgericht inzetten.” De focus moet liggen op leren van het verleden en het verbeteren van de samenleving, niet op het ‘corrigeren van het verleden naar de huidige maatstaven”.

Ook de suggestie dat dit initiatief politieke doelen dient vind ik kwalijk. Het schetst een foutief beeld en leidt af van de werkelijke problemen. Onze regering lijkt geen idee te hebben waar de prioriteiten liggen of heeft te weinig ruggengraat om verstandige keuzes te maken. Het voelt alsof de regering een maandelijkse schoolkrant tot een miljoenenproject zou verheffen, met als gevolg dat de krant nooit verschijnt. Dit kabinet maakt hoge ogen in het ondermijnen van economische vooruitgang.

Trouwens, wat we nu aan het doen zijn zal in de toekomst ook weer worden veroordeeld door onze nazaten… Misschien iets van: ‘Verlies je hoofdverantwoordelijkheid niet uit het oog’.  “Er zaten in 2022 leiders aan het roer die samen met de ambtenaren de regels fijnslepen in plaats van de lopende problemen aan te pakken en dat heeft toen het hele land op achterstand gezet”.

Ook de door sommigen geopperde insteek dat dit initiatief bijdraagt aan bepaalde andere en diepere politieke doelen vind ik kwalijk want dan wordt ons door de ‘leiders’ ook nog eens een foutief beeld geschetst en wordt iedereen dus zand in de ogen gestrooid?

een groot tekort aan medewerkers i dat onze regering met haar ambtenarij zelfs het uitbrengen van een maandelijkse schoolkrant tot een miljoenen-project zou weten te verheffen en dat die schoolkrant dan vervolgens nooit verschijnt… met goede reden natuurlijk Hoe help ik een samenleving economisch naar de mallemoer… Dit kabinet gooit heel hoge ogen…

Jeroen Teelen

3 december 2022

N.B. Ronald Plasterk in de Telegraaf (9 december 2022) meldt “Maak excuses voor je eigen praktijken!”. Dat lijkt me inderdaad een terechte opmerking.

2 antwoorden
  1. Jeroen
    Jeroen zegt:

    Essentie is dat het woord ‘excuses’ taalkundig een andere connotatie heeft.

    AI zegt er dit over:
    “Mensen kunnen niet excuses maken voor iets dat anderen hebben gedaan, omdat excuses impliceert dat je zelf verantwoordelijk was voor de actie. Wanneer iemand anders iets heeft gedaan, kun je beter zeggen dat je dit veroordeelt of begripvol reageren.”

    Excuses hebben hier om die reden dus ook geen inhoud of betekenis. Ik zie het als een goedkope PR-stunt van de politiek betrokkenen die zelfs een half jaar eerder weigerden om excuses te maken. Volledig ongeloofwaardig!

    Groet,
    Jeroen

  2. Martin Teelen
    Martin Teelen zegt:

    Ik denk en hoop iets te snappen van je verhaal maar is het niet zo dat we met zijn allen in eerste instantie willen leven in een betere en beschaafde wereld. Overal worden fouten gemaakt en er op gewezen en iedereen heeft het recht om zich te beroepen. Velen kunnen dat niet eens. Er zijn veel situaties die niet altijd goed worden afgehandeld en soms zelfs ten onrechte in de doofpot komen. De excuses houding om er zo in te staan, daar zou je zelfs trots op kunnen zijn. Je laat hiermee zien dat bv slachtoffers van de MH 17 ook rechten mogen ontlenen en Rusland op het matje te roepen. Het geeft juist ook aan dat niemand zijn verantwoordelijkheid meer mag en hoort te ontlopen. Uiteindelijk moeten we groeien naar een totale verbonden menselijke wereld, misschien een utopie maar het streven is goed. Ook in de zakelijke wereld gebeuren veel dingen die het daglicht niet verdragen maar we hebben gelukkig nog wel rechters die nog bemiddelen om recht te mogen en kunnen spreken. Alle extremen schaden de wereld, Het mag niet zo zijn dat de slimste en rijksten der aarde de wereld gaan bepalen. Dat moet altijd een goed mix zijn. De kapitalistische wereld heeft zijn rek ook wel gehad.Misschien zal een andere vorm ontstaan zolang er ambities zijn en doelen en vooral vernieuwende grondstoffen…. Het komt altijd goed… groetjes

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.