69 (zonnepanelen) Saldering afbouwen is zeer milieu-belastend!

, ,

Mensen met overproductie op zonnepanelen kunnen terugleveren aan het net. De huidige salderingsregeling zegt dat ze alleen voor het netto gebruik betalen. Ons bestaande stroomnet fungeert nu dus als “accu” voor anderen. Overdag (als er dus energie wordt geleverd door zonnepanelen) hoeven centrales minder op te wekken omdat het net wordt voorzien van groene stroom door mensen met zonnepanelen. Het idee om de salderingsregeling af te bouwen is een heel slechte (nee het is geen eigen belang want ik heb geen zonnepanelen i.v.m. rieten dak).

Waarom is het slecht om saldering (volledig) af te schaffen?
De particulier die zonne-energie opwekt wil die graag gebruiken op het moment dat ie zelf die energie nodig heeft en dat is ook in de avond/nacht. Zónder saldering betekent dit dat hij dus moet terugvallen op eigen energieopslag om dat te kunnen doen. Accu’s dus… Ik weet het, die ondergaan nog een hele ontwikkeling, maar op dit moment (en nog enkele decennia naar verwachting) blijven accu’s milieu-onvriendelijke dingen in velerlei opzichten. Gaan wij als samenleving nou onze energie stoppen in milieu-onvriendelijke accu’s of in het aanpassen van ons bestaande energie-net (met eventuele eigen centrale opslag) zodat de herverdeling en aanvullende productie overall beter geregeld kan worden? Ik weet dat dit ook om een ingrijpende verandering vraagt (politiek, bedrijfsmatig en infrastructureel) maar dat lijkt me, ook voor de lange termijn, een meer verstandige insteek. Behoud en verbeter de bestaande infrastructuur en investeer niet in termijn-afval met veel milieuschade zou ik zeggen. Bedenk daarbij dat heel veel kleintjes bij alle gebruikers thuis niet alleen gezamenlijk een veel lager rendement hebben dat die ene centrale, maar ook veel meer (onbeheersbare) milieu-impact hebben! Los van het feit of die zonne-energie wel of niet de juiste oplossing is, is het afschaffen van deze regeling in mijn ogen dus zeker niet verstandig. Ook de bereidheid van de bevolking om te investeren in nieuwe bronnen wordt hiermee de kop ingedrukt. Ik snap het probleem, maar zie de afbouw als een heel slechte en vooral ook ondoordachte oplossing voor het probleem. Je kunt ook iets doen met lagere teruglever-tarieven of kosten voor infrastructuur.

Het gekke is dat ik deze overwegingen nooit ben tegengekomen in de politiek. Daar wordt slechts gepraat over hoeveel we mensen zonder panelen te kort doen. Euro’s en een vermeend gevoel van onrechtvaardigheid zijn dus de maat voor deze beslissing en niet een milieutechnische afweging! Ik begrijp die logica niet. Dat is toch sleutelen aan details zónder discussie op het niveau van wenselijk energie-beleid dunkt me… Natuurlijk is een 100% saldering niet fair, dus er kan een slimme middenweg komen, maar helemaal afbouwen en daarmee stimuleren dat mensen in accu’s gaan investeren is milieu-technisch contraproductief. Trouwens, ’s avonds de accu van je elektrische auto gebruiken, blijkt ’s morgens als je weg wilt misschien toch niet zo erg handig… dus of dat nu een ideaal alternatief is, waag ik ook te betwijfelen.

Ik heb ook de Politiek deze vraag gesteld, van VVD tot Groen links… Je krijgt keurig een antwoord met hun visie op de salderingsregeling en geen woord over bovengenoemde afweging… Tja, die visie kende ik al, dus zonde van hun en mijn tijd… Het zal aan mij liggen, maar ík begrijp het niet en ik ben hierin niet de enige.

Jeroen Teelen

24 januari 2023

2 antwoorden
 1. Jeroen Teelen
  Jeroen Teelen zegt:

  De huidige politiek is meer emotie dan ratio, tenminste zo ervaar ik dat. Een scheet wordt breed uit gemeten en o jee als je uit de gratie raakt… Goed beleid levert altijd discussies op en vergt altijd goede uitleg naar de samenleving en die twee mis ik nu al jaren…

 2. Martin Teelen
  Martin Teelen zegt:

  Mooi stuk Jeroen,
  Het verbaast me dat er zo kortzichtig wordt gekeken terwijl er zoveel kansen liggen.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.