Hoe het begon…?
Het initiatief lag volledig bij Patty Schoneveld. Op een avond belde hij aan (ik kende hem niet) met de vraag of ik hem in zijn liedjes wilde begeleiden op de piano. Ik voelde er eerst niet zoveel voor en zei dat hij een wat professionelere pianist moest zoeken omdat ik waarschijnlijk niet zou voldoen. Of hij alle professionals al had gevraagd en dat zei niet wilden weet ik niet, maar hij bleef er bij dat ik het moest doen, dus een eerste bijeenkomst afgesproken op een vrij moment bij mij thuis… Ik moest erg wennen aan zijn stijl, maar vond dat ie iets eigens had, iets origineels. Dat sprak me wel aan, maar ik vond ook dat daar nog heel veel aan geschaafd moest worden en dat er naast een piano soms ook wat meer gearrangeerd moest worden… Daar was ie het mee eens en daarmee was onze wederzijdse inbreng in balans. We gingen er samen voor en wonderwel (als beiden toch redelijk eigenzinnige ondernemers) ging dat goed. We moesten af en toe wel eens slikken want de opmerkingen waren heel rechtstreeks en recht voor de raap, maar daar houd ik wel van. Mijn inbreng was vooral muzikaal (arrangeren en alle instrumenten inspelen op de computer) en zijn inbreng begon meestal met een tekst en een zanglijntje als opzet… Leuk, en we gaan het zien… misschien kunnen we er wel een cabaretvoorstelling van maken?

We begonnen met het maken van de liedjes en dat ging echt niet allemaal zomaar vanzelf. Drie dagen werk van een van ons beiden kon dus zomaar in een kwartiertje naar de prullenbak verwezen worden, maar we accepteren elkaars kritiek. Naast begeleiden alleen werd het voor mij ook zingen en dat vond ik wel leuk. Hoewel Patty een heel eigen geluid heeft dat beslist niet in een koor blend, klonken onze stemmen prima samen… Er kwam een CD met eigen liedjes en eigen teksten. Centraal thema werd de rol van de vrouw, maar vooral ook het recht van de vrouw. Onder de titelAdam en Eva (met een knipoog naar de Schepping want volgens mij was Patty, net als ik ook Agnost) was de vrouw soms zelfs op de vlucht voor de man.

FRAGMENTJES UIT ‘ADAM EN EVA SCENE’

Onder de naam ‘Koffie en Thee’ (Patty als theeleut en ik als koffieleut) deden we een aantal uitvoeringen (2x in het Patronaat in Twello, een keer in de Deventer Schouwburg (waar een oude heer heel boos wegliep tijdens het nummer ‘Stervensbegeleiding’) en 1x op het Geert Grootte College in Deventer waar we twee of drie keer een heel ochtendprogramma mochten verzorgen dat over AIDS ging) en nog wat losse stukjes her en der.

Het Aidslied

Het mooie was dat het niet alleen allemaal eigen werk was, maar ook dat ik voor het eerst alle muziekinstrumenten via het keyboard kon inspelen. Dus drums, gitaar, fluit en noem maar op… het kwam allemaal uit een keyboard… Tegelijkertijd begon ik mijn studio thuis in te richten en zo werd het de eerste echt professionele productie!

DE EERSTE CD (1998) met als titel: Adam & Eva, naar de gelijknamige show.
Alle instrumenten zijn door Jeroen op keyboard of piano ingespeeld behalve M’n Vierjarig Kind. Daar speelt Bas van den Toren (van Busje komt zo…) de klassieke gitaar.

1 Glassexueel

2 Wat ik Mis

3 Beugeltje

4 Niemand

5 Kinderen

6 Adam & Eva

7 Op de Vlucht

8 Zij !!!

9 Oma

10 M’n vierjarig Kind

11 Stervensbegeleiding

12 De Wasmachine

13 M’n Eerste Liefde

Teksten in het bijgaande boekje… (Rechtermuisknop/Openen in nieuw venster voor uitvergroting!)

[slideshow id=8 w=300 h=250]

 

FRAGMENTEN Show Adam & Eva 1997 & 1998

 

DE 2e CD (2013)
Inmiddels is het maart 2013, maar de 2e cabaretvoorstelling is nog niet gepland…
De dag voordat Patty de schouwburg in Deventer zou gaan vastleggen, kreeg hij de uitslag van een onderzoek en die was erg negatief. Patty heeft ergens achteraan gestaan bij het uitdelen van de genen want ik ken hem al vele jaren en ik weet niet beter dan dat ie ‘ziek’ is… maar dit was een echt beroerde uitslag… We hopen dat we, na de chemo’s, de liedjes alsnog op CD kunnen zetten, maar een echte show zal er waarschijnlijk niet meer komen… Triest…

1 juli 2013: Mijn cabaret-maatje sinds ongeveer 20 jaren is er niet meer. Op 30 juni 2013 is hij (inderdaad Patty was een HIJ!) nachts thuis in zijn slaap overleden. Ik hoorde het droeve nieuws net aan het begin van de koorrepetitie (Mozart KV275) in de Martinuskerk in Twello, dus het werd een zware avond. Die 2e CD is er dus nooit echt gekomen. De liedjes waren zo goed als klaar, de show (thema laatste levensfase) werd in de steigers gezet en we wilden de Schouwburg in Deventer gaan vastleggen… De dag voordat we dat laatste zouden doen kreeg Patty de uitslag dat zijn huidkanker uitgezaaid was en dat er geen genezing meer mogelijk was… Alles stopte… lange stilte…
Toen ik hem belde of hij toch niet nog een keer bij mij thuis wilde repeteren met de microfoon naast de vleugel zodat we onze liedjes tenminste nog konden opnemen (we hadden nog geen opnamen gemaakt) was het een tijdje stil, maar het kwam er toch van! De opnamen zijn op 19 juni 2013 (elf dagen voor zijn dood) dus zeker niet onder ideale omstandigheden gemaakt. We hadden al meer dan een half jaar niets meer gedaan. Patty moest de energie bij elkaar schrapen en het moest er binnen een uurtje op staan. Er is dus ook niet vooraf weer gerepeteerd en er is in de opnamen niet gemonteerd of bewerkt. Gewoon life opgenomen bij mij in de woonkamer, alleen de zang en de vleugel. Patty kon met zijn ‘slechte lijf’ (hij had niet vooraan gestaan bij het uitdelen van de genen meldde hij steevast) goed de draak steken met een ‘grimlach’. Hij had al enkele jaren kanker maar zijn hele leven stond eigenlijk al steeds in het teken van ziekte. Dat maakte dat hij er ook uitstekende zelfspot mee kon maken. Het meest indringende lied in dit thema ‘De Kist’, hebben we op zijn uitvaart ten gehore gebracht… Veel te vroeg is op 30 juni 2013 een creatieve geest gestorven!

 

De liedjes staan in een willekeurige volgorde…

1 De Kist

2 De Week

3 Gregorius 1

4 Gregorius 2

5 Help me dan

6 Het Leven

7 De Kist (hoog)

8 Kille Ogen

9 De Naam weet ik niet

10 Pijn

11 Zeikerd

12 De Kist (swing)

 

OVERIGE
We werden ook wel eens gevraagd voor gekke klusjes, bijvoorbeeld het schrijven van een…

Schoollied voor basisschool de Wingerd in Twello…
Het Wingerdlied

Wingerdlied Orkestband (vrij te gebruiken)

Na 25 jr werd ik gevraagd voor een tweede Schoollied… Gemaakt maar door Corona nooit gebruikt dus ik zou zeggen doe er iets mee als je het leuk vindt😊
Schoollied 2

Schoollied 2 Orkestband

Het uitreiken van de 1e CD aan Vocaal Ensemble FOON:

Vocaal Ensemble ‘FOON’ heeft ons gevraagd de uitreiking van hun eerste CD te verzorgen… (1997)

Studio bij Jeroen thuis

[slideshow id=10 w=300 h=250]

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ‘s nachts thuis in zijn slaap overleden. Naast het opluisteren van enkele gelegenheden en onze eigen shows eind jaren negentig was het een tijdje wat rustiger door zijn persoonlijke omstandigheden (inderdaad Patty was een […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.