2 Een roker moet meer verzekeringspremie betalen?

24 juni 2018

De discussie van de laatste jaren over dit onderwerp irriteert me mateloos, ook als niet(meer)-roker. De mensen met een verhoogd risico (roken, drinken, te dik, te dun, etc.) zouden meer moeten betalen dan de mensen die dit niet hebben.

Zo’n oneliner is niet meer dan het zoveelste commerciële truckje om niet nadenkend publiek naar een verzekeringsproduct te leiden!

Natuurlijk moet je proberen een gezonde leefstijl te stimuleren maar niet op deze manier. De commercie maakt hier misbruik van impulsief menselijk gedrag. De eerste reactie is namelijk “lijkt me logisch”. Ze ondermijnt hiermee om te beginnen echter al de basis van het concept ‘verzekeren’.

Verzekeren betekent volgens mij dat je individueel onvoorziene zaken kunt handelen dankzij collectieve draagkracht.

Roken (“als metafoor voor ‘foute’ activiteiten”) is erg slecht volgens onze huidige overtuiging. Datzelfde geldt echter ook voor het hebben van foute genen waardoor bepaalde ziektepatronen (kunnen) optreden. En dan hoor ik “Ja, maar die mensen hebben er niet zelf voor gekozen!” Tja, de roker heeft er ook niet voor gekozen dat hij of zij net toevallig het gen heeft dat bijvoorbeeld sneller leidt tot verslaving. Een klein genetisch verschil maakt dat sommigen op een feestje een rustgevend sigaartje kunnen roken, terwijl anderen dan meteen verslaafd zijn. Zijn de niet verslaafden dan de kanjers?

Vrijwel alle mensen hebben in hun jeugd  wel eens iets geprobeerd uit de categorie die we nu ‘slecht’ noemen want dat is nu eenmaal menselijke nieuwsgierigheid (in mijn jeugd rookte b.v. vrijwel iedereen). Dus waar ligt de grens?

Gaan we straks alle embryo’s bemeten op potentiële problemen en laten we de discutabelen niet geboren worden? Dat gaat vast nog meer gebeuren want dat doen we al (nekplooi meting voorspellen chromosoomafwijking). Niet dat ik daar tegen ben maar waar houdt het op en waarom? Steven Hawking hadden we dan in ieder geval gemist en de Hawking-straling dus nog niet ontdekt (hij was gevoelig voor het ontwikkelen van ALS en is er ook aan gestorven, maar hij was ook een groot natuurkundige die de wetenschap echt verder geholpen heeft)!

Wat te zeggen trouwens van de, naar onze huidige opvatting, “gezond levende mens” die dagelijks sport, zich keurig gedraagt maar door z’n vele sporten op het 45e levensjaar de knieën al versleten heeft?

Door dit soort discussies te starten doen we alsof er een absolute maatstaf is die we kennen en, áls die er al is, dan kennen we die juist nog helemaal niet!

Ik zie het dus als commerciële kletspraat. om de markt in beweging te zetten en vergelijkbaar met de onzin-insteken als “voor hoger opgeleiden” en “daar plukt u de vruchten van”. Voor mij getuigen dergelijke oneliners van onzin-profileringen. Consument: Wees wijs en doe er niet aan mee en Verzekeraar; Ga je schamen!

Jeroen Teelen 2018 

0405021 /3983

040522 / 4326

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.