Op m’n 18e voor het eerst gaan zeilen met mijn vriend Roel Twijnstra op de Friese meren. Een BM (16m2) zonder motor, dat mocht toen nog… Een of twee weken lang de Friese meren rond en slapen op de boot onder het dekzeil… Ik vond het prachtig.
Daarna werd het lang rustig op het water want ik was druk met allerlei andere dingen, maar later met kleine kids, varen op een motorscheepje (meerdere jaren) en daarna met Lorette zeilen op het IJsselmeer. Meestal gingen we in het vroege voorjaar of het late najaar dus dat was nogal eens afzien (harde wind e.d.) maar we vonden het prachtig. Windkracht 5 en 6 waren voor ons normaal en ideaal! Op aanraden van de verhuurder van het schip gingen we op een gegeven moment voor het eerst het wad op naar de eilanden… Best een beetje spannend, onder zeil in de geul moet je toch wel weten wat je doet want de stroming zet je zo op een ton of anderszins. Kortom, heel veel geleerd en heel lang gedaan. Natuurlijk alle vaarbewijzen gehaald en me druk gemaakt (natuurlijk met inhoudelijke verantwoording) om enkele onzinnige vragen op de examens. Gevolg? Ik kwam in een adviescommissie, kreeg vooraf meerdere jaren steeds drie examens toegestuurd en mocht het beste examen daaruit kiezen dat werd dan het volgende examen… Nee, dat hield ik destijds geheim en dat vertrouwen heb ik nooit beschaamd. Een eer, maar natuurlijk ook van de gekke dat er slechte examenvragen konden voorkomen op een examen. Op deze manier waren ineens beide partijen tevreden (slimme zet van de Examenkamer).

Ik wilde graag in een eigen schip een aantal jaren over de wereld zwerven, maar mij vrouw zag dat niet zitten, dus het werden losse uitstapjes in steeds een gehuurd schip… Al met al waren Lorette en ik na al die jaren een uitstekend team geworden en we hebben vele trips gemaakt… ook onder zwaardere omstandigheden (tot windkracht negen met uitschieters naar tien). Ik vond het geweldig, maar op zo’n moment was ik wel de enige en lag Lorette onderdek…

Los van de standaard dingetjes als een tripje langs de Noordzeekust en de oversteek naar Engeland was het varen in Griekenland een geweldige ervaring. Niet de flotilje tripjes die worden aangeboden (want dan blijf je onder de luwte van de kust dus aantrekkelijk voor beginners maar wij wilden ietsje meer en niet met een groep), maar naar het zuiden (Cycladen veel meer wind woeliger zee dus wel wat meer ervaring vereist!). Ik geef er wat commentaar bij en dat is misschien leerzaam/leuk voor  nieuwe Griekenland-zeilers vandaar dat ik dit filmpje graag deel…

Toen we in Athene kwamen werden we allereerst verrast door naar wat bleek een Australiër die tegen de de Bin Laden hetze was… Zijn verhaal (waar of niet) vond ik de moeite om even te filmen . Hij is bijzonder, maar dit eerste stukje kun je dus ook gewoon overslaan want het heeft niets met zeilen te maken. 

De australiër…

Deel 1

Deel 2 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.