Ik ben er inmiddels wel een beetje aan gewend om de dictatuur van religie los te zien van de kwaliteit van de muziek… en ik neem de tekst dus maar voor lief, want anders gooien we wel erg veel cultuur overboord.

Twee grotere projecten die ik heb gedaan zijn hier voor iedereen gratis beschikbaar. Gebruik er van wat u gebruiken wilt en bronvermelding wordt op prijs gesteld!

 

                    KV626 Mozart’s Requiem                     (2013)

                   2e uitvoering Avé Verum                       (2013)

 

                   KV275 Missa Brevis in B-dur (Bes)       (2007)

                   1e uitvoering Avé Verum                       (2007)

 

Als volslagen leek (wel ervaren als amateur-dirigent) begon ik (2006) aan KV275 omdat ik er vroeger als kind ook in mee heb gezongen. Amateur-koor en amateur-orkestje samengesteld en dat kan ook prima voor deze ‘korte mis’. Ik vind het nog steeds (ook als agnost) een geweldige mis. Het werden mooie uitvoeringen en het smaakte naar meer… Maar ja, wát van je dan doen?

Van alles beluisterd en nergens zo enthousiast (maar ook zo bang) van geworden als het Requiem. Bang? Ja, als je je echt inleeft (dus meer dan alleen die ene CD!) dan ontdek je een wereld met een diepgang waarin je je volledig kunt verliezen. Tenminste, als je je niet beperkt tot een simpele reproductie van de nootjes, want dat doen er vele. Het Requiem (KV626) ging mij daarna ‘bezitten’. Ik had de keus: Niets doen óf het Requiem doen… (2012) want al het andere legde ik zo weer aan de kant. Dit kan niet met amateurs dus moest ik aan de bak… Naast twee jaren lang algemeen voorbereiden (partituur leren, luisteren naar vele uitvoeringen en cursussen doen op het Conservatorium in Utrecht) ook nog vele Prive-sessies (ook een jaar lang) met een viertal bekende Nederlandse dirigenten. Daarna durfde ik er aan te beginnen… Drie beroepsdirigenten in m’n koor (100 (zeer) geoefende zangers) en een professioneel orkest zijn wel een uitdaging… en ze mogen ook verwachten dat je hun ’taal’ spreekt als je als dirigent wilt optreden dus….
Het zijn mijn mooiste klassieke muzikale belevenissen geworden en ik kijk er dus ook met veel voldoening op terug. Vooral de fijne reacties van zowel koor, orkest als toehoorders zijn geweldig natuurlijk en ik had sterk de indruk dat ze ook allemaal gemeend waren. Mijn oude ‘leermeester’ Hans van Dijk meldde na afloop bij het Requiem: “Ik wist niet wat ik hoorde!” Luister zelf… Als ik érgens trots op ben dan is het de phrasering in de tweede uitvoering van het Avé Verum, maar… oordeel zelf natuurlijk. Ik heb mij deze projecten ook alles beschikbaar voor hen die er aan willen beginnen, dus download en gebruik alles naar hartelust. Bij beide projecten heb ik ook een boekje gemaakt dat zeer de moeite is (al zeg ik het zelf) omdat het achtergrond-info geeft en uitleg. Veel plezier er mee!

Jeroen Teelen