Als volslagen leek begon ik aan KV275 omdat ik er vroeger als kind ook in mee heb gezongen. Ik vind het nog steeds (ook als agnost) een geweldige mis.

Ik ben er inmiddels wel een beetje aan gewend om de dictatuur van religie los te zien van de kwaliteit van de muziek… en ik neem de tekst dus maar voor lief, want anders gooien we wel erg veel cultuur overboord.

Ook het Requiem ging mij daarna ‘bezitten’. Ik had de keus: Niets doen óf het Requiem doen… want al het andere legde ik zo weer aan de kant. Dat kan niet amateurs dus moest ik aan de bak… Naast twee jaren lang algemeen voorbereiden (partituur leren, luisteren naar vele uitvoeringen en cursussen doen op het Conservatorium in Utrecht) ook nog vele Prive-sessies (ook een jaar lang) met een viertal bekende Nederlandse dirigenten. Daarna durfde ik er aan te beginnen… Drie beroepsdirigenten in m’n koor (100 (zeer) geoefende zangers) en een professioneel orkest zijn wel een uitdaging… en ze mogen ook verwachten dat je hun ’taal’ spreekt als je als dirigent wilt optreden dus….
Het zijn mijn mooiste klassieke muzikale belevenissen geworden en ik kijk er dus ook met veel voldoening op terug. Vooral de fijne reacties van zowel koor, orkest als toehoorders zijn geweldig natuurlijk en ik had sterk de indruk dat ze ook allemaal gemeend waren. Mijn oude ‘leermeester’ Hans van Dijk meldde na afloop bij het Requiem: “Ik wist niet wat ik hoorde!” Luister zelf… Als ik érgens trots op ben dan is het de phrasering in de tweede uitvoering van het Avé Verum, maar… oordeel zelf natuurlijk.

KV626 Mozart’s Requiem

2e uitvoering Avé Verum

KV275 Missa Brevis in B-dur (Bes)

1e uitvoering Avé Verum