Wil “Maspiek Television B.V. uit Apeldoorn” een DVD maken?

Wil “Maspiek Television B.V. uit Apeldoorn” een DVD maken van jouw evenement? PAS OP!!!!
Ik vind het een slecht bedrijf, getuige het volgende voorval!

Als sixties band werden wij (More Life uit Schalkhaar) gevraagd mee te doen aan een ‘SOOS-avond’ in Apeldoorn. Op die avond zouden meerdere sixties-bandjes uit de regio hun act doen en we werden allen benaderd of we elk een aantal DVD’s zouden willen afnemen want als iedere band dat zou doen, was het haalbaar om die te maken. Dat wilden we wel… Ik heb in de band gelijk (vooraf) gevraagd of we de opnamen van onze band mochten gebruiken voor onze eigen reclame-uitingen en dat was geen probleem want op de avond zelf zou een ‘life-stream’ worden uitgezonden. Daar zouden voor het bedrijf de verdiensten aan zitten. Er werd door een van ons nog een z.g. “QuitClaim” ondertekend waarin wij het bedrijf Maspiek Television B.V. uit Apeldoorn het recht gaven om de opnamen te maken en uit te zenden zonder ons hiervoor verder een vergoeding schuldig te zijn en ook dat leek een voor de hand liggende zekerheidsstelling. De avond werd een groot succes en een tijdje later lag er een leuke DVD van de gehele avond op de mat. Ik heb vervolgens ons deel van het optreden (nog weer een aantal weken later) keurig onder eigen naam op Youtube gezet. Plots gingen toen alle lichten op rood… Ik had plagiaat gepleegd en mocht van Youtube ‘verplicht’ een cursus auteursrecht gaan doen en de eerste zes maanden niets publiceren op m’n eigen kanaal. Los van wat ik daar van vind was ik stomverbaasd. Ik was me van geen kwaad bewust en dacht dat het om een misverstand moest gaan. Meneer Niels Damstra van het bedrijf Maspiek Television B.V. uit Apeldoorn (communicatie is niet zijn sterkste kant) hielp mij echter (na kastje/muur en zeer veel aandringen via derden want op mijn mail werd gewoon niet gereageerd) uit de droom:

************* letterlijke tekst *************
Maspiek Television B.V. is auteursrechthebbende ten aanzien van diverse werken in de zin van artikel 10 van Auteurswet 1912. In het bijzonder is Maspiek Television B.V. auteursrechthebbende van videobeelden van de SOOS Reünie 2015.
Als auteursrechthebbende heeft Maspiek het uitsluitend recht om voornoemd werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Openbaarmaking en/of verveelvoudiging van werken zonder toestemming van Maspiek Television B.V. betekent schending van haar auteursrecht.
De door u geplaatste video is geblokkeerd aangezien dit een integrale kopie betreft van deze videobeelden. Door het plaatsen van deze kopie heeft u onrechtmatig gehandeld, waardoor Maspiek Television B.V. schade heeft geleden en zou gaan lijden. Ter beperking van deze schade is de video door Youtube verwijderd.
************* einde citaat ***************

INHOUDELIJK:
Ik ben geen jurist maar van het uitsluitend recht en/of auteursrecht werd in de QuitClaim (die heb ik voor de geïnteresseerde beschikbaar) niet gesproken want dan hadden we niet zomaar ondertekend (misleidende tekst dus!) en vooraf is er notabene om toestemming gevraagd. Later bleek dat de organisator (waaraan de toestemming was gevraagd) niet had mogen toestemmen, maar ja, dat wisten wij toen nog niet… Van een integrale kopie is ook geen sprake. Het betreft uitsluitend de beelden van onze eigen band. Verder is de QuitClaim buiten mijn weten om getekend (de andere bandleden hoorden daarvan pas achteraf) en ik heb de heer Niels Damstra aangeschreven en hem de situatie voorgelegd. Ik wil graag af van die status bij Youtube en ben best bereid de video dan ook te verwijderen ondanks mijn twijfel of dit wel juridisch vereist is. Hier is geen sprake van onwil en ik wil het graag oplossen, maar helaas… geen enkele reactie!
PROCESMATIG:
Allereerst wordt er domweg niet gereageerd op mailtjes en als er eindelijk (op aandringen van derden) een reactie komt, dan wordt het probleem nogmaals gemeld maar wordt geen oplossing geboden. Dit maakt dat ik graag iedereen wil waarschuwen die met dit bedrijf afspraken wil gaan maken. Persoonlijk zal ik dat nooit meer doen, maar ik wil graag anderen ook behoeden voor een dergelijke teleurstelling. Het moment waarop Dhr Niels Damstra van Maspiek B.V. onmiddellijk reageerde, was na mijn mailtje met het blogbericht dat ik zou plaatsen. Tja, ik zal hier verder maar geen woorden aan vuil maken…

Groet,
Jeroen Teelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.