Stichting TELEAC

Net voor mezelf begonnen en dan gaat de telefoon… De Stichting Teleac (nu weet niemand meer wat dat is, maar vroeger was het in Nederland een begrip… De Televisie-Academie). Vrijwel dagelijks, deels op wat we nu prime-time zouden noemen, werden er door Teleac cursussen uitgezonden over een scala aan onderwerpen… Of ik interesse had om de eindredactie te doen in een cursus over Personal Computers. Natuurlijk wilde ik dat! Via twee universiteiten waren ze op m’n spoor gezet (ik had landelijk nogal wat presentaties gedaan over dat onderwerp), nou GRAAG dus… het leek me geweldig!
Toen het er op aan kwam om een presentator te vinden (had ik niet op gesolliciteerd) bleek dat lastig. Twee dagen screen-tests in zo’n mega grote studio in Hilversum en niemand die er uitsprong. Een diepe zucht bij ons allen. Wat nu? “Ga jij eens op die stoel zitten” zei de producer Wilke de Jonge. Zo gezegd, zo gedaan en ik had er (bij gebrek aan beter dus) een baan bij. Ik zou de cursus ook gaan presenteren op TV en Radio (o.l.v. Jan Kooyman). Het was een mooie tijd waarin ik heel veel lol heb gehad en de eerste cursus (Personal Computer 1) trok meer dan een miljoen kijkers (je kon toen ook niet anders want je had maar twee of drie zenders). De zaken liepen goed bij Teleac, het was DE cash-topper, dus moesten er meer cursussen komen op dit gebied en ik mocht ze allemaal presenteren… van 1985 tot (ik dacht) 1997 onder het mom ‘never change a winning team’. Veel leuke mensen leren kennen!
In een klap een bekende op computergebied. Zelfs toen ik eens laat in een vliegtuig naar de Comdex (computerbeurs in Las Vegas) stapte, was voorin de eerste reactie: “Teelen, we hebben toch niet al die tijd op jou zitten wachten?”. Ik heb, toen ik dit schreef, weer eens even wat van die oude beelden gezien. Och wat stuntelig, maar ja, je moet wel een beetje geluk hebben in het leven natuurlijk. Ik kreeg dus een superkans zonder dat ik er om gevraagd had. Het was een leuke tijd en het was goed voor de bekendheid van Teelen BV want ik kwam overal redelijk gemakkelijk binnen natuurlijk. Dank vooral aan Wilke de Jonge, Marianne Spermon, Catharine de Chassard en Jan Kooyman (de producerenden). Enkele van de filmpjes op youtube… Omdat ik destijds gevraagd had om alle banden op UMATIC te krijgen, heb ik ze (ik heb lang niet alle cursussen) voor zover aanwezig gedigitaliseerd. Het is nu achteraf wel leuk om te zien hoe de trendbreuk door de intrede van de automatisering voor het grote publiek begonnen is.


Personal Computer 1 (20 januari 1986)

Les 1, Les 2, Les 3, Les 4, Les 5, Les 6, Les 7, Les 8, Les 9, Les 10, Les 11, Les 12

Personal Computer 2

Les 1, Les 2, Les 3, Les 4, Les 5, Les 6, Les 7, Les 8, Les 9, Les 10, Les 11, Les 12

PC-Prive
Introductiefilmpje thuis opgenomen voor Teleac PC Privé

Les 1, Les 2, Les 3, Les 4, Les 5, Les 6, Les 7, Les 8

PC Zakelijk & Creatief   Introductiefilmpje

Praktijkdiploma-Informatica

Effectief PC-Gebruik 1987

Internet in de Praktijk

Een leuke is scene gezette ‘blooper’… In het begin deed ik de presentatie uit het hoofd maar later kwam er de autoque! Geweldig! Niet meer uit het hoofd leren maar gewoon voorlezen… hoe luxe wil je het hebben… Op het eind van enkele opnamedagen had de crew het idee om me eens even goed te grazen te nemen met:

De ziekte van Hedel…. 

Opnamen IBM Display Write Beeldplaat Cursus…

Bert Dijkhuis filmt bij de eerste Teleac opnamen. ‘Personal Computer 1’ ging nog zonder auto-cue, dus alles uit het hoofd leren…😅Het stukje bij de Schminck is helaas zonder geluid… daarna stond het gelukkig wel aan. Leuke herinnering!

 

Muziek & Computers waren voor mij altijd al een mooie combi, dus er werd ook een opname gemaakt bij mij thuis in m’n studio/werkkamer…

In diezelfde tijd startte het ministerie van Economische Zaken een landelijke campagne ‘Ondernemen is geen spelletje kruis of munt’. Deze campagne had als subtitel ‘Aanschaf en gebruik van Micro-Computers (PC’s)’. Mij werd gevraagd een inhoudelijk programma samen te stellen dat gebaseerd was op de vragen die in het bedrijfsleven speelden over dit onderwerp… Variërend van ‘wat kost dat’ tot ‘wat kan ik er mee’ en ‘waar schaf ik dat het best aan’. De campagne omvatte 52 avonden gespreid over het land (drie avonden in de week) en ik deed dit samen met Dick Passchier (tv personality uit die tijd) en Gerard van den Berg (idem… zo vader zo zoon). Een van hen was er dan op zo’n avond, maar ik was er dus altijd. De campagne werd organisatorisch door Jose Rijken (Acta bv, den Haag) op voortreffelijke wijze begeleid en de campagne werd zo’n succes dat er een tweede ronde kwam waarbij we alle locaties nogmaals aandeden. In totaal kwamen er zo’n 18.000 bezoekers en zelfs na de tweede ronde was er nog een overtekening… Het onderwerp leefde dus bij de ondernemers. Van de tweede lezing in Leeuwarden (met Dick Passchier) vond ik nog een video-tape. Het beeld is een beetje donker omdat de zaal verduisterd moest worden omdat de demonstraties via een beamer op een groot scherm (3x4m) geprojecteerd moest worden en die beamers waren destijds nog niet zo sterk… leuke herinnering aan een belangrijk tijdsbeeld; ‘De opkomst van de computer in Nederland’. Ik verdiende destijds vooral m’n eigen ‘boterham’ met het verzorgen van presentaties door het gehele land en dat ging bijna altijd op dezelfde wijze… Eerst op als toneelknecht om die hele computer-gekte af te branden en daarna de prijk af om een wat serieuzer verhaal te houden. Zo kreeg ook mijn bedrijf Teelen BV snel landelijke bekendheid, een zakelijk hectische maar ook gouden tijd dus en prive? Ach ik heb een schat van een echtgenote en die heeft destijds zonder morren alle klappen opgevangen… Een van eerste beeldplaatcursussen voor IBM over het programma Display Write (een tekstverwerkings programma).

Tot slot… Ik heb in veel presentaties voor techneuten destijds een film laten zien over de productie van chips (Nederlandstalig) en kwam deze band nog weer tegen (destijds was het echt de 16mm film zelf met alle ellende van dien haha). Ik denk dat het wel leuk is om die hier ook te tonen…

Nog wel leuk om te melden dat ik in 2011 gebeld werd door ‘De nacht van de korte film, of ik een ‘cursus’ het ‘Zelf Maken Van Virals‘ (van die internetfilmpjes die iedereen doorstuurt) wilde presenteren (aflevering 1aflevering 2aflevering 3aflevering 4). Ook dat wilde ik natuurlijk graag doen natuurlijk. Ik heb veel filmpjes bij elkaar staan op mijn kanaal dus op Youtube. Leuk om te hebben mogen doen!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.